Aktuellt


Publicerad 2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

Det är få saker som kan tillverkas utan någon form av beskärande insats. Med skärande bearbetning kan svenska industriföretag tillverka allt från delar i miniatyr till stora partier i byggprojekt. Vad tillverkas med den skärande bearbetningen i vårt land? Vi tar en titt på det!

Skärande bearbetning i olika material


Dagens industrimaskiner klarar att beskära allt från glas till metaller. Därmed så kan vi skapa precis allt med skärande bearbetning. Men fokus ligger ju ofta på metallbearbetning då vi ser på den här typen av tillverkningsmetod.

Historiskt är metallen ett mycket viktigt material i Sverige. Varje år produceras det cirka 130 miljoner ton mineral i Sverige. Vi har en utmärkt källa för vidare produktion och kan förstås också exportera de värdefulla materialen som kan bearbetas och göras om till viktiga objekt för industri och näringsliv.

Exempel på material som formas med skärande bearbetning är:
• Papp
• Plast
• Trä
• Metall
• Sten

Skärande bearbetning för tillverkning av möbler


Ett av de viktigaste områdena för skärande bearbetning är möbler. Vi behöver möbler i våra hem, på arbetsplatser såväl som butiksinredning som möter de krav vi har i dagens moderna köpcentrum.

När vi skapar möbler så finns det flera viktiga aspekter att ta hänsyn till. Komfort och ergonomi står ofta i fokus men inredning är ju också en form av konst. Med modern beskärande bearbetning går det att skapa vackra möbler och detaljer för hem och arbetsplatser till en rimlig kostnad.

Det är inte längre så att vi måste vänta på att snickaren ska bli klar med ett bord som tar flera månader att snickra till. CNC-maskiner spottar fram perfekta delar som sedan monteras till designmöbler vi trivs perfekt med.

Delar och detaljer för teknik


Teknikens värld har ett stort behov av skärande bearbetning för alla de delar som ska ingå i apparater och produkter. Det kan röra sig om otroligt små metalldelar som måste ha exakt rätt form för att elektriska apparater ska fungera som tänkt.

Det krävs också delar i installationer för elektronik som används i byggnader och hem. Här handlar det ofta om att producera stora volymer för massinstallationer som samverkar. Maskinerna som används för den här typen av beskärning ska klara av de allra minsta storlekarna och att forma till väldigt tunn metall utan att den förstörs eller böjs till.

Större delar för byggprojekt


Det finns också ett motsatt behov av otroligt stora delar som är viktiga för samma byggprojekt som behöver de allra minsta delarna. Skärande bearbetning för mycket stora delar kräver att det finns plats på verkstadsgolvet. Här måste man använda sig av maskiner som ger utrymme till exempel för långa rör eller tunga metallpartier som kommer att monteras under eller över mark.

Bruksföremål i våra hem har beskurits med maskiner


När du ser dig om i ditt hem ser du en massa saker som aldrig kunnat se ut som de gör utan skärande bearbetning. Det kan vara bestick och köksutrustning såväl som den stor du sitter på. Så självklara saker som fästelement tas fram med metoder som fräsning och svarvning. De finns ju i precis allting omkring oss!

 

 

 


 

Visa alla »

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »