Aktuellt


Publicerad 2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

Det kan verka som att laserskärning är något väldigt nymodigt. Men faktum är att tekniken har många år på nacken. Sedan mitten på 1900-talet så har man kunna skära med laser. Fast det var först under 1970-talet som laserskärningen befästes som en tillverkningsmetod inom industrin.


Det här är ett intressant fakta om laserskärning och det finns fler. Häng med…  1. Det finns tusentals applikationer för laserskärning


Under senare år så har utvecklingen av laserskärning fullständigt exploderat. Numera så finns det över 25 000 olika former av laserskärningsapplikationer. Dessa används på olika sätt. Det går ju att skära med laser i så många olika material. Du kan använda tekniken för allt från papper till plast. Men stor fokus ligger på beskärning av metaller som verkligen tjänar på en teknik som innebär att man minskar behovet av efterbearbetning.


Olika typer av lasrar har tagits fram. De är gjorda för olika syften. Lasern är minst lika viktig inom skönhetsvård som den är inom metallbearbetning.  1. Intensiteten har betydelse


Något som påverkar hur väl en laserskärare kan beskära ett material är dess intensitet. Om intensiteten är låg som klarar maskinen av material som inte är tjocka som till exempel papper. Men för tjocka metallmaterial så krävs det mer kraft. Denna beskrivs för det mesta i watt per mm².  1. Syre eller kväve


Det är normalt sett mycket billigare att skära med syre än med kväve. För lättare stålsorter så använder man sig av syre med lågt tryck. Syret effektiviserar skärprocessen. Men för de flesta andra typer av metaller så är det kväve som används. Gasen kommer att hålla högt tryck för att på så vis blåsa bort metallen som smälts av laserstrålen.  1. Laserstrålens fokus


En annan sak som får stor betydelse för hur laserskärning fungerar är strålens fokus. När man använder en lins som ger kort fokus så går det undan och det här fungerar bra för material som inte är så tjocka. Men när man ska skära i tjockare metaller så räcker det inte med kort linsfokus. Då väljer man istället en längre fokuslängd så att man kan smälta metallen hela vägen igenom.  1. Bra för miljön


Laserskärning anses vara en bra beskärningsmetod med tanke på miljö. Den leder bland annat till minskat svinn av material. Dessutom så går det att skära på ett kraftfullt sätt med ett mindre förbruk av energi.  1. Säkert för operatören


Moderna lasermaskiner är gjorda för att operatörer ska vara säkra. Man jobbar med säkerhetskontroller och moment som gör det svårt att hamna i farliga situationer. Dessutom så är laserskärning en tyst arbetsprocess. Operatören slipper det buller som andra industrimaskiner står för.


Laserskärning är också en process som minskar farliga utsläpp av rök nära operatören. Därmed så kan det här ses som en mycket fördelaktig metod för alla som befinner sig på verkstaden där laserskärningen sker.

 

 

 

 


 

Visa alla »

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »