Aktuellt


Publicerad 2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

De formar som används vid formsprutning kallas ofta för formverktyg. Formverktyget används som kapsel för den smälta plast som kommer att formas till den önskade formen. Det kan vara allt från ett plastredskap till en del som ska sitta i en bil. Friheten är stor när man jobbar med formsprutningsmaskiner som är programmerade för att skapa delar och produkter med exakta mått.


Formverktyg kan användas många gånger


Ett bra formverktyg kan man använda många gånger om. Det är också det som gör formsprutningen till ett formidabelt val då det ska tillverkas stora volymer. När man har den färdiga formen så har man i stort sett den färdiga produkten.


När en del kommer ur formsprutningsmaskinen så är den klar. Det behövs ingen skärande bearbetning som är så vanligt då det rör sig om metallbearbetning. Det behövs inte ens någon ytbehandling i form av färg. Färgen finns ju redan i plastmassan som har smälts ner och formats med formverktyg!


En snabb produktion är viktig


När stora volymer ska tillverkas så kan det ta tid. Men tid är pengar. Att en form kan användas gång på gång utan avbrott är tidsbesparande. Därmed så rör det sig om en tillverkningsmetod som spar pengar. Snabbheten är så viktig just för att man ser att den ger kostnadseffektiva projekt.


Men visst är det också så att vår värld har blivit mindre tålmodig. Saker som vi tidigare accepterade är helt omöjliga idag. Vi förväntar oss att tusentals delar ska bli klara på nolltid och att det inte ska kosta något. Det är möjligt med formverktyg som håller riktigt hög kvalitet.


Planering på ett effektivt vis


För att det ska gå snabbt att tillverka med formverktyg så är det förstås så att de måste planeras och tillverkas på ett effektivt sätt. Det gäller att formen som den smälta plastmassan hälls i verkligen har rätt proportioner. Om inte så får man ju börja om från början.


Med modern datorteknik så går det att räkna ut hur formverktyget kommer att fungera innan det ens existerar. Det gör det så mycket lättare att ta fram verktygen som sedan används snabbt och i flera olika produktioner.


När ett företag vet att de kommer att behöva fler produktioner av precis samma plastkomponent så går det att spara formverktyget som använts. Det kan monteras i formsprutningsmaskinen igen. Med samma inställningar så kommer man snabbt igång med samma produktion och det kan göras på nolltid.


Med god planering så får man ut max av ett formverktyg. Det kan ge stora besparingar av tid och pengar. Dessutom så ger formverktyget produkter som håller hög kvalitet. Används det på rätt sätt med tanke på tryck och värme så kommer platskomponenterna som tillverkas att bli hållbara och snygga.

 

 

 

 


 

Visa alla »

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »