Aktuellt
För IBM började det med stansmaskiner
IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.
I slutet av 1800-talet så hade man många problem i USA. Befolkningen ökade snabbt och det innebar stora förändringar. För landets regering så innebar det också att man fick svårare att hålla ordning på befolkningen rent statistiskt. Det gällde ju att kunna räkna folk för att hålla sig till lagens regler om antal säten i kongressen. Det var den tidens stansmaskiner på tåg som fick ingenjören Herman Hollerith att komma på lösningen.
Stansmaskiner på tåg
När tågen började rulla så använde sig konduktörer på tåg av enkla stansmaskiner för att hålla koll på passagerare. Dessa verktyg var helt enkelt till för att göra hål i biljetter. Hollerith åkte tåg och tittade på konduktören som med sin manuella stans gjorde hål i biljetter.
Hans tankar snurrade i huvudet och ledde till en mycket viktig uppfinning. Han kom nämligen fram till att skapa en slags tabellmaskin som byggde en hel del på stanstekniken. Något som drev honom var behovet av att automatisera räkne-processen.
Det började med pappersrullar
Hollerith började med pappersrullar som han gjorde hål i. Varje hål stod för en viss typ av information. Det hela utvecklades sedan till hålkort, precis som på tågen i USA. De höll mycket bättre och klarade livet i en stansmaskin på ett galant sätt.
En revolutionerande uppfinning
I grund och botten så fungerade Holleriths stansmaskin på så vis att man med varje hål förde in viss information. Varje kort stod för en individ och varje hål en form av information. Ett hål på en plats på kortet kunde betyda att det rörde sig om en kvinna. Ett annat hål på annan plats visade att det var en man.
Med små koppar av kvicksilver så kunde maskinen skapa elektrisk kontakt där det fanns hål i korten. På så vis gick det att registrera informationen som hålet innebar. Maskinens kontrollpanel visade upp räkningen som registrerades.
Inte helt automatiskt
Det här är förstås långt från dagens automatiska stansmaskiner som får sin matematik från datorprogram. Holleriths maskin krävde en operatör som matade in de stansade korten manuellt så att de kunde räknas. Men det fanns till exempel möjlighet till sortering så att det gick att räkna med tanke på en viss kategori.
Det gick till exempel snabbt att ta fram hur många svenskfödda som bodde i staten Minnesota. Den som var född i Sverige hade nämligen ett stansat hål på sitt kort av denna anledning.
En maskin som påverkade framtiden
Hollerith fortsatte att jobba med olika former av räknemaskiner. Han hyrde ut sina första räknemaskiner och lanserade ett eget företag som till sist blev International Business Machines. Maskinerna utvecklades med nya funktioner. Faktum är att företaget fortfarande finns, men idag så kallas det för IBM!