Aktuellt


Publicerad 2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

I slutet av 1800-talet så hade man många problem i USA. Befolkningen ökade snabbt och det innebar stora förändringar. För landets regering så innebar det också att man fick svårare att hålla ordning på befolkningen rent statistiskt. Det gällde ju att kunna räkna folk för att hålla sig till lagens regler om antal säten i kongressen. Det var den tidens stansmaskiner på tåg som fick ingenjören Herman Hollerith att komma på lösningen.


Stansmaskiner på tåg


När tågen började rulla så använde sig konduktörer på tåg av enkla stansmaskiner för att hålla koll på passagerare. Dessa verktyg var helt enkelt till för att göra hål i biljetter. Hollerith åkte tåg och tittade på konduktören som med sin manuella stans gjorde hål i biljetter.


Hans tankar snurrade i huvudet och ledde till en mycket viktig uppfinning. Han kom nämligen fram till att skapa en slags tabellmaskin som byggde en hel del på stanstekniken. Något som drev honom var behovet av att automatisera räkne-processen.


Det började med pappersrullar


Hollerith började med pappersrullar som han gjorde hål i. Varje hål stod för en viss typ av information. Det hela utvecklades sedan till hålkort, precis som på tågen i USA. De höll mycket bättre och klarade livet i en stansmaskin på ett galant sätt.


En revolutionerande uppfinning


I grund och botten så fungerade Holleriths stansmaskin på så vis att man med varje hål förde in viss information. Varje kort stod för en individ och varje hål en form av information. Ett hål på en plats på kortet kunde betyda att det rörde sig om en kvinna. Ett annat hål på annan plats visade att det var en man.


Med små koppar av kvicksilver så kunde maskinen skapa elektrisk kontakt där det fanns hål i korten. På så vis gick det att registrera informationen som hålet innebar. Maskinens kontrollpanel visade upp räkningen som registrerades.


Inte helt automatiskt


Det här är förstås långt från dagens automatiska stansmaskiner som får sin matematik från datorprogram. Holleriths maskin krävde en operatör som matade in de stansade korten manuellt så att de kunde räknas. Men det fanns till exempel möjlighet till sortering så att det gick att räkna med tanke på en viss kategori.


Det gick till exempel snabbt att ta fram hur många svenskfödda som bodde i staten Minnesota. Den som var född i Sverige hade nämligen ett stansat hål på sitt kort av denna anledning.


En maskin som påverkade framtiden


Hollerith fortsatte att jobba med olika former av räknemaskiner. Han hyrde ut sina första räknemaskiner och lanserade ett eget företag som till sist blev International Business Machines. Maskinerna utvecklades med nya funktioner. Faktum är att företaget fortfarande finns, men idag så kallas det för IBM!

 

 

 

 


 

Visa alla »

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »