Vad betyder CNC?

CNC står för Computer Numerical Control och är ett styrsystem man idag använder i stor utsträckning för att manövrera maskiner i framställningsindustrin. Utvecklingen av verkstadsmaskiner har skett i raskt tempo i samband med datoriseringen i samhälle i stort, för stora produktionsverksamheter är det numera mycket få saker som framställs manuellt, vare sig små komponenter eller stora.

CNC är alltså ett datoriserat styrsystem där man utan att smutsa ner sig eller använder sig av muskelkraft förvandlar komponenters karaktär och funktion eller sammanfogar olika komponenter till en användbar komponent med hjälp av datorinställningar. Det finns enormt många användningsområden för CNC-styrsystem och ute i industrier idag är det vitt anammat. Läs mer om olika typer av styrsystem här.

 

Vad gör en CNC-operatör?

En CNC-opererad maskin sköter sig inte helt själv utan kräver sig kunnige operatör. Att bli CNC-operatör kräver omfattande utbildning och för varje ny CNC-opererad maskin som kommer in på det företag man arbetar krävs viss utbildning i nytt styrsystem och mjukvara. Att arbeta som CNC-operatör kräver ett tålmodigt och koncentrerat sinnelag, samt noggrannhet, för gör man fel är det mycket inom produktionen som kan stå på spel. För den dator- och teknikintresserade är det ett mycket spännande yrke på stor frammarsch. Behovet av duktiga CNC-operatörer kommer förmodligen att finnas ett bra tag framöver.

 

CNC-svarvning

CNC-svarvning är precis vad det låter som – maskiner som med ett CNC-styrsystem svarvar metaller till önskad form. Det finns många, om inte bara, fördelar med CNC-svarvning i jämförelse med automatisk svarvningsteknik. Man producerar framför allt i jämnare former eftersom tekniken är så väldigt precis, och möjlighet att omprogrammera svarven är betydligt lättare. Med CNC-svarning kan man svarva metallbitar på både utsida och insida och tekniken utgör inga större säkerhetsrisker för personalen så länge man inte missbrukar CNC-svarven. För större produktioner är CNC-svarvning helt klart prisvärt, även om investeringen av maskinen såklart kostar en hel del.

 

Programmering av CNC-svarven

När man ska sätta igång med att producera komponenter med hjälp av CNC-svarvning så måste man först av allt programmera CNC-svarven med rätt kommandon. Man kan ställa in svarven till både generella och individuella val.

 

Annan teknik som opereras med hjälp av CNC

Förutom vid CNC-svarvning används CNC-teknik idag i alla typer av tillverkningsmaskiner. Det finns CNC-borrar, CNC-fräsar och CNC-fleroperationsmaskiner. CNC är ett mycket effektivt styrsystem, praktiskt och pålitligt, och även om själva maskinerna i regel är dyra så är de väl värda pengarna om man tillverkar stora volymer. Det finns CNC-styrda maskiner i många olika storlekar, även behändigt små som används av mindre företag – för i regel är CNC-styrda maskiner enorma kolosser som behöver stora lokaler att stå i.

 

Behovet av välutbildade CNC-operatörer

Eftersom de CNC-styrda svarvarna, fräsarna, borrarna och fleroperationsmaskinerna bara blir fler och fler, och mer och mer avancerade, så är behovet av välutbildade CNC-operatörer stort och ingenting pekar på att detta kommer att ändras inom någon snar framtid. Behovet av CNC-maskiner inom industrin ökar och efterfrågan likaså. Har man inte CNC-opererade maskiner idag så är det svårt att tävla med de största producenterna inom respektive marknad. CNC-operatör är ett spännande yrke som utvecklas massor, vad en CNC-operatör får för uppgifter i morgon, nästa år eller om tio år får den som intresserar sig för ämnet se!

 

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »