Horisontella flerop för stora komponenter och industrier

I industrier är flerop idag helt nödvändiga, de används för borrning, fräsning och gängning, allt via en och samma maskin! Ordet flerop är en förkortning av det betydligt längre ordet fleroperationsmaskin, dvs en maskin som kan genomföra flera olika operationer. Förkortningen används av branschmänniskor i dagligt tal eftersom fleroperationsmaskin är ett både långt och besvärligt ord att upprepa, och därmed inte så praktiskt.

Horisontella flerop är en av två olika typer där maskiner inom den andra kategorin kallas vertikala flerop. De olika maskinerna har olika fördelar.

En horisontell flerop passar bättre för att fräsa stora delar. När man hålrumsfräser något så behöver man mer sällan fräsa om biten efteråt och spånavgången blir smidigare. Den horisontella fleropen kommer i regel åt tre sidor av en komponent, tack vara sina fyra axlar och palettekniken är ekonomisk. Den horisontella fleropen är den vanligaste maskinen att använda för skivfräsar.

Givetvis påverkar den aktuella maskinens kvalitet hur bra den arbetar och vilket resultat den ger, det är ibland stor skillnad mellan en flerop och en annan, även om de ryms inom samma kategori. Det finns betydligt färre horisontella flerop än vertikala att välja bland på marknaden, beroende på att efterfrågan på dem är mindre. De horisontella fleroperationsmaskinerna tar ofta stor plats vilket endast lämpar sig för stora industrier, medan mindre tillverkare nöjer sig med vertikala flerop.

 

Att använda en flerop känns som att trolla

Att tillverka komponenter i en flerop känns som lite som att trolla. Man stoppar in en metalldel och ut kommer en färdig komponent – som genomgått borrning, fräsning och gängning! Det finns också än mer avancerade maskiner än fleroperationsmaskinerna, dessa kommunicerar med andra maskiner via datorsystem för att underlätta produktion av avancerade flerkomponentsmaterial.

 

Styrda av CNC-system

CNC står för Computer Numerical Controloch är ett system som styr industrimaskiner för produktion. Via en CNC-maskin tar man fram avancerade flerkomponentsdelar på ett smidigt och enkelt vis. Horisontella flerops, precis som vertikala, styrs med hjälp av ett CNC-system och detta styrs i sin tur av en utbildad CNC-operatör.

 

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »