5-axliga flerop är de mest avancerade

En flerop är en förkortning för ordet fleroperationsmaskin, det vill säga en maskin som klarar av att genomföra flera olika processer på en och samma gång. De flesta flerop borrar, fräser och gängar metallkomponenter på ett sätt som känns spektakulärt för den som övervakar processen. Att kunna lägga in en bit metall i en maskin, som förvisso ofta är stor som ett mindre hus, och sedan få ut en färdig metallkomponent i precis de mått och med de egenskaper man önskar ter sig som trolldom, men baseras på avancerad teknik.

Det finns lite olika typer av flerop, en av dem är den 5-axliga. Den 5-axliga fleroperationsmaskinen kan genomföra än mer avancerade operationer och dessutom snabbare och effektivare än vad andra typer av fleroperationsmaskiner kan. De 5-axliga fleroperna kommer i olika storlekar och med olika specialiteter, framför allt används de inom tandteknikindustrin, men de är också vanliga inom yttre rymdteknologi.

 

Svårmanövrerade maskiner

Att manövrera en 5-axlig flerop är eventuellt det mest utmanade en CNC-operatör kan göra. Dessa maskiner är ytterst känsliga och kräver full koncentration. På grund av de fem axlarna i en 5-axlig flerop har CNC-operatören två saker att hålla rätt på – dels det stabila 3-axliga maskineriet, plus två ”extra” roterande axlar. Maskinen kan ställas in på olika sätt, antingen 2+3, där de två roterande axlarna positionerar komponenten medan de tre stabila axlarna bearbetar. En annan inställning kallas 5-axelinställning där alla fem axlar följer CNC-operatörens kommandon.

 

Ett växande intresse för 5-axliga flerop

I industrivärlden är flerop eftertraktade, men ännu inte de vanligaste, 5-axliga flerop är det absolut snabbaste och effektivaste sättet att få fram små och stora metalldelar som alla lever upp till samma extremt höga standard av precision och detaljrikedom. Flerop är stora, avancerade maskiner som tar upp mycket plats, och i regel kostar de en hel del pengar så för företag är de stora investeringar, men intresset har på den senaste tiden vuxit enormt.

Fram till för inte så länge sedan var 5-axliga flerops ganska ovanliga ute industrierna. Dels ansågs de för svårmanövrerade och man var rädd att pengarna man lade ut skulle vara bortkastade för att operatörerna inte skulle klara av att hantera dem, och dels var de hiskeligt dyra. Idag ser situationen dock väldigt annorlunda ut. Sedan man lade rädslan för obrukbarheten åt sidan steg efterfrågan och de flesta industrier som gagnas av en så pass komplex maskin som den 5-axliga fleropen är, har investerat i en. Detta har lett till att flera olika sorters 5-axliga maskiner har tagits fram, i olika storlekar och prisklasser.

Man arbetar mycket med att förenkla användningen av de 5-axliga fleroperationsmaskinerna, dels via utvecklade maskinerier, men framför allt via mer generellt gångbar CAM mjukvara.

 

Den 5-axliga fleropens brister

Med sin extrema precision, och kapabilitet att framställa väldigt detaljerade komponenter, brister den 5-axliga fleropen en del vad gäller hållbarhet. Det är ofrånkomligt på grund av bland annat längre och tunnare verktyg. Man ska välja sin verksamhets flerop med försiktighet baserat på vilka produkter man vill ta fram med den. För rätt sorts produkter är den 5-axliga fleropen fullkomligt oslagbar.

 

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »