Så fungerar skärande bearbetning

Med skärande bearbetning så tar svensk industri fram komponenter och delar med hög precision.

Idag finns det många olika metoder och teknik för att beskära olika typer av material. Svenska verkstäder klarar av att skära precist i trä, plast, gummi, glas, metaller och sten. Det spelar egentligen ingen roll vilket material man har behov av – dagens skärande bearbetning klarar av det mesta och detta med korta ledtider och fantastiska resultat.

Man kan beskära med hjälp av stål som på olika sätt rör sig mot det material som ska bearbetas. Det går också att använda sig av laser- och vattenteknik för beskärande arbeten. Läs mer här »

 

Syftet med den skärande bearbetningen

Det finns nästan inget i vår vardag som inte har gått igenom någon form av beskärningsprocess. Glasskivor på bord, detaljer i elektriska apparater, dörrhandtag… listan kan göras lång. Vi förväntar oss att det som finns i vår omgivning ska vara funktionellt och även estetiskt tilltalande.

Detta ställer höga krav på den skärande bearbetning som ska ta fram komponenterna. Syftet med den moderna skärande bearbetningen är att få fram delar som är exakta, i hur många exemplar som helst, till en så låg kostnad som möjligt. Mycket tanke går till det material som man använder.

Om man till exempel ska skapa en produkt i stål så kanske man väljer att jobba med det dyra rostfria stålet från start hellre än att efterarbeta för att ge ett rostskydd.

 

Skära med laser och vatten

Många metallverkstäder jobbar förstås med svarvning, fräsning och bockning för att ta fram unika former. Det här är klassiska metoder som idag kan erbjudas i modernt format där man använder sig av datoriserade styrsystem för att få fram en snabbare arbetsmetod.

Man kan också beskära med laser och det är förstås en spännande teknik som är mycket effektiv. Med laser så får man inte samma slitning på verktyg som då man fräser, svarvar och bockar. Man kan även se att laserbeskäringen kan spara på material då man får möjlighet att skära på ett mycket precist vis och utnyttja mer av det stycke som man har till sitt förfogande.

Vattenbeskärning kan också användas till många olika material. Det här är en miljövänlig metod som innebär att man använder sig av vattentryck och någon form av abrasivt medel som till exempel sand.

Vattenbeskärningen är också bra på så vis att man kan utnyttja mer av ett materials yta och därmed slippa onödigt svinn. Det är inte ovanligt att företag som erbjuder laserbeskärning även har vattenbeskärning.

 

Välja rätt typ av metallbearbetning

Om man inte är noga med att välja rätt typ av skärande bearbetning så kan det bli till ett dyrt projekt. Det är mycket viktigt att man jobbar med ett företag som har erfarenhet och god kunskap inom området. Då verkstaden är väl insatt i olika val av material och även kan erbjuda olika teknik för beskärning så kan man skapa en plan som innebär besparingar. I Gnosjöregionen finns många företag som kan hjälpa dig med skärande bearbetning.

Det hela börjar med att man tar en titt på den komponent som ska tillverkas för att sedan se på kostnader för de produktionsprocesser som kan rekommenderas. När planen sedan är klar så kommer de moderna maskinerna att beskära snabbt och i exakta kopior, oavsett om man behöver 5 eller 5000 komponenter.

 

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »