Olika metoder för ytbehandling

Med olika metoder för ytbehandling så får man en vacker yta med dekorationer som klarar av slitage och rost.

De flesta ytor är behandlade på något sätt. Det spelar ingen roll om det handlar om ett marmorgolv eller plåt för en bil – ytan måste få en ytbehandling som skyddar och som ger ett vackert utseende. Det här kan göras på olika sätt och det som kommer att avgöra vilken ytbehandlingsmetod som man väljer är budget och de resultat som man förväntar sig.

Ju högre kvalitet materialet har desto enklare blir det med ytbehandlingen, men det betyder inte att man inte kan uppnå hög kvalitet genom att utsätta ett svagare material för rätt typ av efterbehandling.

 

Ibland vill man ha en rostig yta, ibland inte. 

 

Ett rostskydd att lita på

När man använder sig av ett rostfritt material så kan man tycka att det inte behöver någon efterbehandling. När delar kommer ut ur pressen så är det klart att man kan tycka att de redan ser fina ut. De glänser på ett naturligt sätt och i och med att materialet ändå står emot rost så kanske man faktiskt väljer att använda delen som den är utan någon speciell efterbehandling av ytan.

Om det inte finns några estetiska skäl till att ytbehandla så är det klart att detta blir en onödig kostnad. Vid tillverkning av verktyg och annat som ska finnas inuti produkter så är det rostmotståndet och förmågan att klara av slitage som är viktigast och då kanske man använder sig av ytbehandlingsmetoder som stärker utan att ytans utseende förändras nämnvärt.

 

Glansig eller matt färg

När det är viktigt med utseende så kan man diskutera om en detalj ska blänka eller vara matt. Det finns ju olika idéer om vad som är snyggt och som tur är så kan dagens metallverkstäder erbjuda en flexibilitet som gör att kunden fritt kan välja det utseende som passar produkten bäst.

Det går att jobba med pulverfärg, lackfärg eller kromatering som också ger färger som gult, svart och vitt. Vad man ska jobba med beror återigen på budget och det slutresultat som man vill se. Då produktionen ska matcha delar som redan finns så är det viktigt att man använder sig av en färgskala som alltid ger samma resultat.

Detta kanske kräver en analys av den komponent som ska skapas på nytt eller att man tar fram planen från en tidigare tillverkningsprocess.

 

Dekorationer och märkning

Efterbearbetning av komponenter och möbler kan även innebära att man vill lägga till en unik logga eller dekoration. Det här kan man göra med skärande bearbetning. Med laser, vatten eller fräsningsteknik så kan man ge ytan den dekoration som krävs utan att man skadar materialet.

Vissa verkstäder väljer att jobba manuellt med viss automatik medan andra kör med avancerad datorsystem som inkluderar den dekorerande processen i produktionen. Allt som ska vara med på en komponent bör planeras från start så att man slipper gå tillbaka och göra om för att få rätt utseende och kvalitet på sin detalj.

Om man vänder sig till ett företag som klarar av olika typer av metallbearbetning och avancerade produktionsprocesser så bör man kunna få hjälp med att grunda på rätt sätt för att till sist nå en form av ytbehandling som är kostnadseffektiv och som möter alla krav som ställs på den färdiga produkten.

 

Läs mer om ytbehandling

Gnosjöregionens ytbehandlande företag

ytbehandling.eu

Ytbehandling butiksinredning

 

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »