Aktuellt


Publicerad 2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

Våren 2020 gick till historien som otroligt dramatisk. Hela västvärlden drabbades av viruset från Kina och svensk industri bromsade in mer än vad som först hade förväntats. Det dramatiska fallet i svensk industri fick givetvis många olika konsekvenser. En var att de som hade planerat att sälja aktiebolag fick fundera på att skjuta på det hela eller kanske till och med på att avveckla.


Sälja aktiebolag i dåliga tider


När det handlar om att sälja aktiebolag är önskan alltid att få ut mesta möjliga för det. Det är ju självklart. Finns det vettiga köpare går det att sälja bolaget även då tiderna inte ser så ljusa ut. Trots att områden som metallbearbetning fick se en kraftig inbromsning våren 2020 var det ju ingen indikation för framtiden.


Alla visste att viruset förr eller senare skulle ge sig och när detta skedde skulle produktionen komma igång igen. Det fanns till och med de som pratade om en möjlig framfart för svensk industri i kölvattnet av Corona. Särskilt med tanke på all den kunskap och teknisk stöd som redan finns på plats på svenska verkstäder.


När företag säljs ser man ju alltid på framtidsprognosen. Den får en stor betydelse för vad priset för bolaget blir. När det är möjligt att se att en uppgång direkt efter en ekonomisk kris är möjlig kan det påverka en försäljning på ett positivt sätt.


Men det gäller förstås att verkligen kunna övertala den som köper om detta. Dessutom gäller det ju att ta sig genom krisen på ett sätt som inte havererar det som redan har byggts upp.


Sälja bolaget för att avveckla det


En annan möjlig utgång för industriföretag under kristider är förstås att man väljer att sälja aktiebolag för att avveckla. Istället för att fortsätta mot en konkurs väljer man alltså att lägga ner och plocka ut det som finns kvar i bolaget.


En frivillig avveckling kan utföras i egen regi eller med hjälp av ett finansbolag som jobbar med detta. När bolaget säljs för avveckling kallas det för snabbavveckling. Det innebär att pengarna för bolaget genast betalas ut. Sedan kommer själva likvidationen att skötas av bolaget som köpt det.


Sälja för avveckling eller hålla ut?


När industrin bromsar in på grund av en pandemi kan det vara svårt att utvärdera vad bästa steget framåt är. Då det finns en stark önskan om att överleva som företag och driva det genom krisen är det ingen som funderar på att sälja det.


Om det sedan tidigare har funnits tankar om att sälja aktiebolag eller att likvidera det kan en ekonomisk krissituation i Sverige och världen vara det som leder till en snabbare avveckling. Detta för att försöka minimera förlusterna under den rådande krisen.

 

 

 

 


 

Visa alla »

Aktuellt

 

2022-12-14

Citadellet Bolagsservice kan hjälpa till med bolagsstarten

När du ska dra igång ett nytt bolag så kan Citadellet Bolagsservice hjälpa till genom att förse dig med ett lagerbolag som är redo för omedelbar start.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-08-25

Vad tillverkas med skärande bearbetning i Sverige?

Svenska industriföretag jobbar med skärande bearbetning för att tillverka delar såväl som färdiga produkter och möbler.

 

Läs mer »

 

 

2022-06-18

Kan laserskärning vara ett bra val för en prototyp?

Det kan vara så att laserskärning blir ett bra val för en prototyp men det här beror givetvis på syfte och det material som prototypen ska ha.

 

Läs mer »

 

 

 

2022-02-09

Legooperatör för trådbockning eller bockning i egen regi

Om det finns möjlighet att utveckla verksamheten med trådbockning kan det vara en möjlighet hellre än att lägga ut trådbockning på legoleverantör.

 

Läs mer »

 

 

 

2021-10-21

Ska du avveckla ab för att undvika tvångslikvidation?

Om du ser att en tvångslikvidation kan bli aktuell då ditt bolag inte fungerar som tänkt kanske det är dags att avveckla ab för att undvika en situation där du tvingas till likvidation.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-12-27

Nimonic är ett bra val vid risk för korrosion

I miljöer där det finns en hög risk för korrosion är Nimonic metall ett bra val men det är inte alla verkstäder som kan erbjuda bearbetning av Nimonic.

 

Läs mer »

 

 

 

2020-08-27

Sälja aktiebolag när industrin bromsar in

Den som planerat sälja aktiebolag under våren 2020 fick kanske ändra om i planerna för svensk industriproduktion minskade mer än väntat då Coronakrisen var som värst.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-08-18

Spännande fakta om laserskärning

Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-07-20

Effektiv automatsvarvning i Gnosjö

Det finns effektiv automatsvarvning i Gnosjö och här är några av de främsta anledningarna till att resultaten kan bli så goda.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-29

Kan en maskinist likvidera aktiebolag?

En maskinist kan likvidera aktiebolag helt själv men det kan vara smart att låta en bolagsservice ta hand om detta.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-06-07

För IBM började det med stansmaskiner

IBMs grundare Hermans Holleriths tabellmaskin var inspirerad av den första typen av stansmaskiner som var manuella stansar på tåg.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-05-01

Mer än trådbockning på samma verkstad

En allsidig metallverkstad kan klara av mer än trådbockning i samma lokaler och det kan spara mycket tid och pengar.

 

Läs mer »

 

 

 

2019-01-24

Det går snabbt att tillverka med formverktyg

Med formverktyg så går det snabbare att skapa plastdelar som håller exakta mått och erbjuder fina detaljer.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-26

Bra att tänka på då du ska sälja företag

Det finns mycket att tänka på då du ska sälja företag och det är viktigt att du säljer inventarier som fleroperationsmaskiner på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-06-25

Kantpressar kan vara farliga maskiner

Även moderna kantpressar kan vara farliga maskiner och det är viktigt att jobba med lösningar för operatörernas säkerhet.

 

Läs mer »

 

 

 

2018-02-15

Automatsvarvning som en del av en flerstegsprocess

Automatsvarvning kan ingå i en arbetsprocess där man jobbar snabbare då en maskin klarar av flera moment.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-10-09

Cnc-svarvning för effektiv och flexibel tillverkning

Med cnc-svarvning så får man effektiv och flexibel tillverkning av olika material, och cnc-svarvning är ett utmärkt val då man vill få snabb produktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-20

Tillverkning av fördröjningsmagasin med smarta industrimaskiner

Med smarta industrimaskiner så kan man snabbt och smidigt tillverka alla delar som krävs för att ett fördröjningsmagasin ska bli klart och fungera på rätt sätt.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-04

Sälja företag och börja på nytt med tillverkning

Man kan sälja företag för att börja om på nytt med ett område som kanske inte passar in i det första aktiebolagets verksamhetsbeskrivning men som ändå kan vara relaterat.

 

Läs mer »